• Európsky deň žien a dievčat v IKT

          29. 4. 2024

          Dňa 25. 4. 2024 sa konalo podujatie Európsky deň žien a dievčat v IKT v Technicome v Košiciach, kde dievčatá z III.CM triedy prežili deň plný interaktívnych zážitkov , vyskúšali technológie na vlastnej koži, zoznámili sa s IT firmami, získali informácie o možnostiach IT štúdia (STEM) . Veríme, že tento deň bol pre ne motivujúci a pomôže im rozhodnúť sa v ich ďalšom smerovaní.

        • Základný barmanský kurz

          29. 4. 2024

          V dňoch 22. 4. 2024 -24. 4. 2024 zorganizovala naša majsterka Bc. Janka Lacinakova „Základný barmanský kurz“ pod odborným vedením lektorov SkBA: Prezident SkBA Ján Šuchta a predseda sekcie východ Milan Šefc.

          Po úspešnom ukončení žiaci získali medzinárodne platné certifikáty. Lektorom patrí srdečné ďakujem a žiakom blahoželáme a veríme, že nadobudnuté vedomosti a zručnosti zúročia.

        • Tematický film - Svet podľa môjho tatka.

          29. 4. 2024

          Pri príležitosti Dňa Zeme, ktorý pripadá na 22. apríl sme si pozreli tematický film - Svet podľa môjho tatka.

          Film bol doplnený streamovanou online diskusiou so zaujímavým hosťom - hlavným protagonistom filmu Jiřím Svobodom, do ktorej sme sa zapojili.

          Film Svet podľa môjho tatka:

          Brniansky samorast, materiálový fyzik a vášnivý domáci majster RNDr. Jiří Svoboda, CSc., DSc., má ideu, ako zachrániť planétu. Nikto ho však nepočúva. Jeho dcéru Martu, hudobníčku a matku dvoch detí, to štve. Berie kameru a ide s otcom „do sveta“. Chce si overiť, či by svet mohol fungovať tak, ako si otec predstavuje. Humor do filmu prinášajú ich rozdielne charaktery a spoločne vymyslené stratégie, ako a komu onú ideu predkladať; stretnú sa s ekológmi, aktivistami, expertmi i politikmi, aby sa dostali až na svetový klimatický samit. Pokusmi o prenikanie do verejných štruktúr obnažujú povahu moci, ktorá rozhoduje o tom, kto a s akou témou môže kam vstúpiť. Aj keď sa všetci oslovení zhodujú, že Jiřího ustanovenie sveta by bolo najideálnejšie, po štyroch rokoch putovania s ideou celosvetovej uhlíkovej dane a dividend pre všetkých sa ocitajú v situácii proti všetkým. Prichádzajú s tým nápadom neskoro? Alebo priskoro? Silný osobný príbeh, Jiřího humor a charizma, Martine originálne piesne, surový filmový materiál a inšpiratívny nápad na záchranu planéty vytvárajú neprehliadnuteľnú snímku s potenciálnym planetárnym spoločenským dosahom.

        • Divadelná hra Profesor

          29. 4. 2024

          Počas vyučovania sme mali príjemnú zmenu, navštívili sme Dom kultúry v Krompachoch. Divadlo Actores z Rožňavy pre nás pripravilo divadelnú hru Profesor v rámci, ktorej nám herci priblížili dôsledky šikany. Predstavenie bolo veľmi zaujímavé a šokujúce. Zanechalo hlboký dojem.

        • Biblická olympiáda

          15. 4. 2024

          21. 3. 2024 bola v priestoroch Základnej umeleckej školy, Biblická olympiáda. Našu školu reprezentovali: Sofia Timčíková, Matúš Lacko z II. CM a Róbert Kačúr z I.CM. Získali pekné 2. miesto. Blahoželáme.

        • Deň plný príbehov s Edumou

          27. 3. 2024

          Prežili sme Deň plný príbehov s Edumou. Bolo to skvelé online projektové vyučovanie. Plné zážitkov, zaujímavých príbehov od živých kníh. Žiakov to oslovilo, boli aktivní, kreatívni, naučili sa pracovať sami so sebou so svojimi myšlienkami a nebáli sa vyjadriť na kameru.

        • KONFERENCIA MLÁDEŽE

          27. 3. 2024

          Už 7. ročník organizuje Rada mládeže Košického kraja ide o jedinečnú sériu konferencií na území Košického kraja o mladých, pre mladých a s mladými. V spolupráci s KSK a organizáciami pôsobiacimi v oblasti mládeže v našom regióne je snahou konferencií zvýšenie kvality práce s mládežou. Dnes, 26.03.2024 - sme sa stretli v ZUŠ Krompachy.

          Cieľom konferencií je informovať mladých ľudí o rôznych možnostiach sebarozvoja a uplatnenia sa nielen v Košickom kraji. Na konferencii sa dozvedia o rôznych príležitostiach, do ktorých sa mladí ľudia môžu zapojiť v našom regióne, ako aj o tom, ako tráviť voľný čas zmysluplne. Stretnú sa s inšpiratívnymi osobnosťami z rôznych oblastí, zástupcami miestnych samospráv, partnermi z neziskového sektora a súkromnej sféry. Veríme, že informácie a skúsenosti, ktoré študenti na konferencii získajú, ich inšpirujú k činom a aktivite nielen v škole.

          Séria konferencií je súčasťou projektu Rady mládeže Košického kraja, ktorý bol podporený z dotácií MINISTERSTVA ŠKOLSTVA, VÝSKUMU, VÝVOJA A MLÁDEŽE SR v oblasti práce s mládežou, ktoré administruje NIVAM - Národný inštitút pre vzdelávanie a mládež.

        • Festival podnikavosti v rámci projektu INOVEUM

          26. 3. 2024

          V štvrtok 21. marca sa v priestoroch spoločnosti Nidec Global Appliance v Spišskej Novej Vsi uskutočnil Festival podnikavosti v rámci projektu INOVEUM, ktorý už 7 rokov rozvíja podnikateľské talenty žiakov a študentov z regiónu Spiš.

          Na podujatí sa predstavilo 8 stredoškolských biznis nápadov a veľmi nás teší, že tento rok sa predstavili aj naši žiaci.

          Tímy a jednotlivci sa v rámci inkubačného programu INOVEUM prehrýzli odbornými konzultáciami a úlohami, ktorých cieľom bolo zvalidovať ich nápad. Žiaci detailne preskúmali svoju konkurenciu, vypracovali biznis model, spočítali si predajnú cenu, vytvorili demo slide a pustili sa do zákazníckeho prieskumu.

          Svoje prvé výsledky odprezentovali pred porotou zloženou z manažérov spoločnosti Nidec Global Appliance, generálnym partnerom projektu INOVEUM. Porota vybrala 6 nápadov, ktoré získali grant v hodnote 300 €, jedným z nich je aj nápad našich šikovných žiakov.

          Bohatý program oživil aj hosť Matúš Špirko, tréner zmeny, ktorý sa s publikom podelil o svojich 7 pádov na hubu na ceste realizácie svojich podnikateľských snov.

          Ďakujeme našim žiakom a držíme im palce pri ďalšej realizácii ich podnikateľského nápadu.

           

           

        • Cassovia Cup 2024

          26. 3. 2024

          Dňa 20.3.2024 sa naše žiačky Viktória Beňová a Ema Šefčíková zúčastnili barmanskej súťaže v kategórii junior na Hotelovej akadémii v Košiciach - Cassovia Cup 2024.

          Súťažilo sa v 2 kategóriach:

          1. Long, kde hlavná surovinou bola buď Juniperus Borovička, Juniperus Gin alebo Juniperus borovička horec z portfólia Old Herold Trenčín

          2. Soft – povinné bolo použiť Giffard Sirup. Techniku, dekorácie a chuť nápojov hodnotili komisári SKBA.

          Obidve dievčatá získali bronzové pásmo. Našim žiačkam blahoželáme a sme hrdí na ich úspechy. V neposlednom rade patrí vďaka aj majsterke Bc. Janke Laciňákovej, ktorá dievčatá na súťaž pripravovala.

          Na súťaži za profesionálov sa zúčastnila aj naša absolventka Mária Šmídová, ktorá získala 3. miesto v kategórii senior.

          Účasť na súťaži prispela k rozšíreniu cenných vedomostí a zručnosti v oblasti prípravy miešaných nápojov.

        • Global money week

          25. 3. 2024

          Počas týždňa finančnej gramotnosti sa na Slovensku konali rôzne aktivity na zvýšenie povedomia o finančnom vzdelávaní, ktorých koordinátorom je Národná banka Slovenska.

          Aj naši tretiaci sa zapojili svojou aktivitou do celosvetovej kampane.

          19. 3. 2024, v učebni SJL, odprezentovali svoj program triedam II.CM, III. CM a I.N, ktorý si sami pripravili. Bol zameraný na kompetencie z Národného štandardu finančnej gramotnosti. Podali to zábavnou formou - motivačný rozhovor, video, prezentácia a kvíz na zopakovanie. Najlepších a najrýchlejších žiakov nakoniec ocenili sladkou odmenou.

        • Svetový deň vody

          25. 3. 2024

          Vodu neoceníme, dokiaľ nám nevyschne studňa a to platí o všetkom v živote.

           

          V PRVEJ LÍNII PROTI KLIMATICKEJ ZMENE

          22. 3. 2024 sme navštívili Aerologické a radiačné centrum Poprad-Gánovce. Bol Deň otvorených dverí pri príležitosti Svetového meteorologického dňa a Svetového dňa vody.

          Pozreli sme si pracovisko SHMÚ, vypočuli odborný výklad so zameraním na meteorológiu, hydrológiu, klimatológiu

          a monitorovanie kvality ovzdušia a vody. A boli sme pri vypustení meteorologického balóna.

          Navštívili sme aj Geopark Gánovce, kde sú veľké náleziská travertínov a teplé mineralizované pramene. Najznámejšia je travertínová kopa Hrádok, tu sa našiel kus lebky neandertálca pri ťažbe v roku 1926. Vypočuli sme si o tom krátky výklad od pána z Podtatranského múzea.

        • Hodina deťom

          25. 3. 2024

          21.3.2024 sa uskutočnila celoslovenská zbierka Hodina deťom. Naše dobrovoľnícke tímy zbierali v uliciach Krompach a vyzbierali 206,65 eur, ktoré sú určené deťom z jednorodičovskych rodín ohrozených chudobou a sociálnym vylúčením. Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli.

        • Darovanie krvi

          20. 3. 2024

          Darovanie krvi je akousi maturitou života. Človek pomôže úplne neznámemu, odkázanému na krv. Darovaná krv sa spracuje na súčasti – červené krvinky a plazmu, pri pravidelnom darovaní aj na krvné doštičky. Teda človek jedným odberom pomôže 2 – 3 ľuďom. A to už nie je málo. " MUDr. Klára Sviteková, primárka pracoviska Národnej transfúznej služby SR v bratislavskom Ružinove v rozhovore pre https://redcross.sk/daruj-krv/

          V priestoroch našej školy sa darcovská akcia Kvapka krvi organizuje pravidelne dvakrát ročne. V pondelok 18. 3. 2024 sme privítali 47 darcov, medzi ktorými boli naši žiaci, zamestnanci, žiaci a zamestnanci z Gymnázium Krompachy, zamestnanci z Mestského úradu v Mesto Krompachy - oficiálna stránka, ale aj široká verejnosť. Úspešne zrealizovaných bolo 45 odberov.

          ĎAKUJEME, že spolu s nami pomáhate zachraňovať životy. Na pohľad obyčajný skutok je prejavom ľudskosti, empatie, hrdinstva. Vďaka vašej krvi žijú ľudia odkázaní na krvné prípravky.

        • Strieborný piest 2024

          19. 3. 2024

          V piatok 15. marca 2024 sa naši žiaci zúčastnili súťaže Strieborný piest v Gbeľanoch, ktorá je zameraná na pneumatické a elektropneumatické systémy a priemyselnú automatizáciu. Súťažilo 28 tímov z rôznych stredných odborných škôl z celého Slovenska.

          Náš tím v zložení Nikola Kurajová, Patrik Jánošik a Dominik Michlík pod vedením Ing. Dávida Segiňa dosiahol vynikajúci výsledok a obsadil 10. miesto v silnej konkurencii najlepších stredoškolákov.

          Naši žiaci preukázali výborné znalosti a zručnosti v oblasti pneumatiky, elektropneumatiky a priemyselnej automatizácie. Sme na nich veľmi hrdí a gratulujeme im k tomuto skvelému umiestneniu!

        • Aktivity - prevencia duševného zdravia, bezpečnosť na školách

          19. 3. 2024

          V piatok 15. 3. 2024 sme mali možnosť vymeniť učebnice za zážitky. Žiaci boli rozdelení do 4 skupín. 2 skupiny sa zúčastnili projektových aktivít „Šialený? No a!“. O čo ide?

          Školský projekt „Šialený? No a!“ je predstavuje stretnutie študentov s ľuďmi, ktorí zažili duševnú chorobu.

          Osobné stretnutie robí zdanlivo nepochopiteľné pochopiteľnejším, odbúrava strach a predsudky. Projekt je zameraný na destigmatizáciu duševných ochorení a je určený na formovanie tried a ucelenie kolektívov.

          Depresia, schizofrénia, ako aj úzkostné a obsedantné poruchy, sú podľa Svetovej zdravotníckej organizácie „ľudové choroby“. Napriek tomu sa duševné poruchy ešte stále zamlčujú. Strach z psychického ochorenia alebo z toho, že sa dostaneme do „blázinca“, je rovnako silný ako obava z konfrontácie s duševným zdravím a z integrácie ľudí s duševnými poruchami do spoločnosti. Pritom to nie je samotné ochorenie, ktoré naháňa strach. Sú to skôr predstavy, ktoré s ochorením a s psychiatriou spájame. Predstavy, ktoré stigmatizujú, ktoré vyčleňujú zo života. Predsudky a vyčleňovanie však nepatria do otvorenej, rôznorodej a tolerantnej kultúry.

          Ďalšie 2 skupiny žiakov sa vystriedali na 2 prezentáciách. Prvá z nich bola zameraná na extrémizmus a bezpečnosť na školách a viedla ju kpt. Ing. Miroslava Podobenová z Okresného riaditeľstva PZ v Spišskej Novej Vsi. Druhá z nich sa venovala ochrane detí pred násilím a aj s webom Viac Ako Nick nás oboznámila Mgr. Zuzana Plíhalová z ÚPSVaR.

          Žiakom, ale aj prítomným učiteľom a majstrom sa prezentácie a projekt nesmierne páčili, do aktivít sa zapájali ochotne a iniciatívne. Ďakujeme za takúto možnosť rozšíriť si obzory.

        • Jarné upratovanie

          19. 3. 2024

          V utorok 12.3.2024 sme sa so žiakmi našej školy vybrali pomôcť upratať blízke okolie. Areál pri kostole sme doobeda vyčistili od lístia a odpadu (veru áno), ktorý sme tam našli. V závere nám vyšlo slnko ako malá odmena a pán kaplán bol tiež veľmi rád.

          Blíži sa Deň Zeme, a tak sa znova vrátime a budeme pomáhať. Pretože práca (ne)skutočne šľachtí

        • Ešte stále sa rozhoduješ, kam na strednú?

          7. 3. 2024

          Milí deviataci!

          ❓️Ešte stále sa rozhodujete, kam na strednú? Máme pre Vás super novinku. U nás môžete počas štúdia získať príspevok na vodičský preukaz až do výšky 1 000 €!🚗🛣🚦💶

          ❤️💚Okrem toho je u nás samozrejmosťou príjemné prostredie, individuálny prístup, ponuka rôznych certifikovaných kurzov a množstvo nezabudnuteľných zážitkov.🎊🎈🌍

          Aké sú podmienky pre získanie tohto benefitu?

          • dochádzka
          • priemer a prospech
          • správanie
          • vlastná aktivita žiaka
          • žiak nastúpi do 3-ročného učebného alebo 4-ročného študijného odboru v riadnom termíne, do denného prezenčného štúdia
        • Projekt iNOVEum

          29. 2. 2024

          Projekt iNOVEum už 7 rokov podporuje nápady mladých ľudí, stredoškolákov a vysokoškolákov z regiónu Spiš. Generálnym partnerom projektu je spoločnosť Nidec Global Appliance, odborným garantom Rozbehni sa! a hlavným partnerom Nadácia Pontis.Tento školský rok sme sa zapojili aj my a sme už v inkubátore s našimi dvoma biznis nápadmi. Projekty konzultujeme a pracujeme na nich so skvelým tímom.

        • Deň otvorených dverí

          29. 2. 2024

          V stredu 14. 2. sme na teoretickom a praktickom vyučovaní privítali žiakov 9. ročníkov z Maurerka Krompachy, zo Základnej školy Slovinky a zo Základná škola, Ul. Komenského 6, Spišské Vlachy. Deviataci mali u nás možnosť stať sa na jeden deň stredoškolákom. Prešli si postupne učebňami, teóriou aj praxou. Najviac ich oslovilo varenie, príprava nápojov, práca s evidenciou zamestnancov a výpočet mzdy v programe OLYMP, či 3D tlač, automatizácia a virtuálna realita.

          Nestihli ste náš deň otvorených dverí? Nevadí. Ak máte záujem prísť sa k nám pozrieť a niečo si aj prakticky vyskúšať, ozvite sa nám. Určite spolu niečo vymyslíme.