• Deň plný príbehov s Edumou

          27. 3. 2024

          Prežili sme Deň plný príbehov s Edumou. Bolo to skvelé online projektové vyučovanie. Plné zážitkov, zaujímavých príbehov od živých kníh. Žiakov to oslovilo, boli aktivní, kreatívni, naučili sa pracovať sami so sebou so svojimi myšlienkami a nebáli sa vyjadriť na kameru.

        • KONFERENCIA MLÁDEŽE

          27. 3. 2024

          Už 7. ročník organizuje Rada mládeže Košického kraja ide o jedinečnú sériu konferencií na území Košického kraja o mladých, pre mladých a s mladými. V spolupráci s KSK a organizáciami pôsobiacimi v oblasti mládeže v našom regióne je snahou konferencií zvýšenie kvality práce s mládežou. Dnes, 26.03.2024 - sme sa stretli v ZUŠ Krompachy.

          Cieľom konferencií je informovať mladých ľudí o rôznych možnostiach sebarozvoja a uplatnenia sa nielen v Košickom kraji. Na konferencii sa dozvedia o rôznych príležitostiach, do ktorých sa mladí ľudia môžu zapojiť v našom regióne, ako aj o tom, ako tráviť voľný čas zmysluplne. Stretnú sa s inšpiratívnymi osobnosťami z rôznych oblastí, zástupcami miestnych samospráv, partnermi z neziskového sektora a súkromnej sféry. Veríme, že informácie a skúsenosti, ktoré študenti na konferencii získajú, ich inšpirujú k činom a aktivite nielen v škole.

          Séria konferencií je súčasťou projektu Rady mládeže Košického kraja, ktorý bol podporený z dotácií MINISTERSTVA ŠKOLSTVA, VÝSKUMU, VÝVOJA A MLÁDEŽE SR v oblasti práce s mládežou, ktoré administruje NIVAM - Národný inštitút pre vzdelávanie a mládež.

        • Festival podnikavosti v rámci projektu INOVEUM

          26. 3. 2024

          V štvrtok 21. marca sa v priestoroch spoločnosti Nidec Global Appliance v Spišskej Novej Vsi uskutočnil Festival podnikavosti v rámci projektu INOVEUM, ktorý už 7 rokov rozvíja podnikateľské talenty žiakov a študentov z regiónu Spiš.

          Na podujatí sa predstavilo 8 stredoškolských biznis nápadov a veľmi nás teší, že tento rok sa predstavili aj naši žiaci.

          Tímy a jednotlivci sa v rámci inkubačného programu INOVEUM prehrýzli odbornými konzultáciami a úlohami, ktorých cieľom bolo zvalidovať ich nápad. Žiaci detailne preskúmali svoju konkurenciu, vypracovali biznis model, spočítali si predajnú cenu, vytvorili demo slide a pustili sa do zákazníckeho prieskumu.

          Svoje prvé výsledky odprezentovali pred porotou zloženou z manažérov spoločnosti Nidec Global Appliance, generálnym partnerom projektu INOVEUM. Porota vybrala 6 nápadov, ktoré získali grant v hodnote 300 €, jedným z nich je aj nápad našich šikovných žiakov.

          Bohatý program oživil aj hosť Matúš Špirko, tréner zmeny, ktorý sa s publikom podelil o svojich 7 pádov na hubu na ceste realizácie svojich podnikateľských snov.

          Ďakujeme našim žiakom a držíme im palce pri ďalšej realizácii ich podnikateľského nápadu.

           

           

        • Cassovia Cup 2024

          26. 3. 2024

          Dňa 20.3.2024 sa naše žiačky Viktória Beňová a Ema Šefčíková zúčastnili barmanskej súťaže v kategórii junior na Hotelovej akadémii v Košiciach - Cassovia Cup 2024.

          Súťažilo sa v 2 kategóriach:

          1. Long, kde hlavná surovinou bola buď Juniperus Borovička, Juniperus Gin alebo Juniperus borovička horec z portfólia Old Herold Trenčín

          2. Soft – povinné bolo použiť Giffard Sirup. Techniku, dekorácie a chuť nápojov hodnotili komisári SKBA.

          Obidve dievčatá získali bronzové pásmo. Našim žiačkam blahoželáme a sme hrdí na ich úspechy. V neposlednom rade patrí vďaka aj majsterke Bc. Janke Laciňákovej, ktorá dievčatá na súťaž pripravovala.

          Na súťaži za profesionálov sa zúčastnila aj naša absolventka Mária Šmídová, ktorá získala 3. miesto v kategórii senior.

          Účasť na súťaži prispela k rozšíreniu cenných vedomostí a zručnosti v oblasti prípravy miešaných nápojov.

        • Global money week

          25. 3. 2024

          Počas týždňa finančnej gramotnosti sa na Slovensku konali rôzne aktivity na zvýšenie povedomia o finančnom vzdelávaní, ktorých koordinátorom je Národná banka Slovenska.

          Aj naši tretiaci sa zapojili svojou aktivitou do celosvetovej kampane.

          19. 3. 2024, v učebni SJL, odprezentovali svoj program triedam II.CM, III. CM a I.N, ktorý si sami pripravili. Bol zameraný na kompetencie z Národného štandardu finančnej gramotnosti. Podali to zábavnou formou - motivačný rozhovor, video, prezentácia a kvíz na zopakovanie. Najlepších a najrýchlejších žiakov nakoniec ocenili sladkou odmenou.

        • Svetový deň vody

          25. 3. 2024

          Vodu neoceníme, dokiaľ nám nevyschne studňa a to platí o všetkom v živote.

           

          V PRVEJ LÍNII PROTI KLIMATICKEJ ZMENE

          22. 3. 2024 sme navštívili Aerologické a radiačné centrum Poprad-Gánovce. Bol Deň otvorených dverí pri príležitosti Svetového meteorologického dňa a Svetového dňa vody.

          Pozreli sme si pracovisko SHMÚ, vypočuli odborný výklad so zameraním na meteorológiu, hydrológiu, klimatológiu

          a monitorovanie kvality ovzdušia a vody. A boli sme pri vypustení meteorologického balóna.

          Navštívili sme aj Geopark Gánovce, kde sú veľké náleziská travertínov a teplé mineralizované pramene. Najznámejšia je travertínová kopa Hrádok, tu sa našiel kus lebky neandertálca pri ťažbe v roku 1926. Vypočuli sme si o tom krátky výklad od pána z Podtatranského múzea.

        • Hodina deťom

          25. 3. 2024

          21.3.2024 sa uskutočnila celoslovenská zbierka Hodina deťom. Naše dobrovoľnícke tímy zbierali v uliciach Krompach a vyzbierali 206,65 eur, ktoré sú určené deťom z jednorodičovskych rodín ohrozených chudobou a sociálnym vylúčením. Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli.

        • Darovanie krvi

          20. 3. 2024

          Darovanie krvi je akousi maturitou života. Človek pomôže úplne neznámemu, odkázanému na krv. Darovaná krv sa spracuje na súčasti – červené krvinky a plazmu, pri pravidelnom darovaní aj na krvné doštičky. Teda človek jedným odberom pomôže 2 – 3 ľuďom. A to už nie je málo. " MUDr. Klára Sviteková, primárka pracoviska Národnej transfúznej služby SR v bratislavskom Ružinove v rozhovore pre https://redcross.sk/daruj-krv/

          V priestoroch našej školy sa darcovská akcia Kvapka krvi organizuje pravidelne dvakrát ročne. V pondelok 18. 3. 2024 sme privítali 47 darcov, medzi ktorými boli naši žiaci, zamestnanci, žiaci a zamestnanci z Gymnázium Krompachy, zamestnanci z Mestského úradu v Mesto Krompachy - oficiálna stránka, ale aj široká verejnosť. Úspešne zrealizovaných bolo 45 odberov.

          ĎAKUJEME, že spolu s nami pomáhate zachraňovať životy. Na pohľad obyčajný skutok je prejavom ľudskosti, empatie, hrdinstva. Vďaka vašej krvi žijú ľudia odkázaní na krvné prípravky.

        • Strieborný piest 2024

          19. 3. 2024

          V piatok 15. marca 2024 sa naši žiaci zúčastnili súťaže Strieborný piest v Gbeľanoch, ktorá je zameraná na pneumatické a elektropneumatické systémy a priemyselnú automatizáciu. Súťažilo 28 tímov z rôznych stredných odborných škôl z celého Slovenska.

          Náš tím v zložení Nikola Kurajová, Patrik Jánošik a Dominik Michlík pod vedením Ing. Dávida Segiňa dosiahol vynikajúci výsledok a obsadil 10. miesto v silnej konkurencii najlepších stredoškolákov.

          Naši žiaci preukázali výborné znalosti a zručnosti v oblasti pneumatiky, elektropneumatiky a priemyselnej automatizácie. Sme na nich veľmi hrdí a gratulujeme im k tomuto skvelému umiestneniu!

        • Aktivity - prevencia duševného zdravia, bezpečnosť na školách

          19. 3. 2024

          V piatok 15. 3. 2024 sme mali možnosť vymeniť učebnice za zážitky. Žiaci boli rozdelení do 4 skupín. 2 skupiny sa zúčastnili projektových aktivít „Šialený? No a!“. O čo ide?

          Školský projekt „Šialený? No a!“ je predstavuje stretnutie študentov s ľuďmi, ktorí zažili duševnú chorobu.

          Osobné stretnutie robí zdanlivo nepochopiteľné pochopiteľnejším, odbúrava strach a predsudky. Projekt je zameraný na destigmatizáciu duševných ochorení a je určený na formovanie tried a ucelenie kolektívov.

          Depresia, schizofrénia, ako aj úzkostné a obsedantné poruchy, sú podľa Svetovej zdravotníckej organizácie „ľudové choroby“. Napriek tomu sa duševné poruchy ešte stále zamlčujú. Strach z psychického ochorenia alebo z toho, že sa dostaneme do „blázinca“, je rovnako silný ako obava z konfrontácie s duševným zdravím a z integrácie ľudí s duševnými poruchami do spoločnosti. Pritom to nie je samotné ochorenie, ktoré naháňa strach. Sú to skôr predstavy, ktoré s ochorením a s psychiatriou spájame. Predstavy, ktoré stigmatizujú, ktoré vyčleňujú zo života. Predsudky a vyčleňovanie však nepatria do otvorenej, rôznorodej a tolerantnej kultúry.

          Ďalšie 2 skupiny žiakov sa vystriedali na 2 prezentáciách. Prvá z nich bola zameraná na extrémizmus a bezpečnosť na školách a viedla ju kpt. Ing. Miroslava Podobenová z Okresného riaditeľstva PZ v Spišskej Novej Vsi. Druhá z nich sa venovala ochrane detí pred násilím a aj s webom Viac Ako Nick nás oboznámila Mgr. Zuzana Plíhalová z ÚPSVaR.

          Žiakom, ale aj prítomným učiteľom a majstrom sa prezentácie a projekt nesmierne páčili, do aktivít sa zapájali ochotne a iniciatívne. Ďakujeme za takúto možnosť rozšíriť si obzory.

        • Jarné upratovanie

          19. 3. 2024

          V utorok 12.3.2024 sme sa so žiakmi našej školy vybrali pomôcť upratať blízke okolie. Areál pri kostole sme doobeda vyčistili od lístia a odpadu (veru áno), ktorý sme tam našli. V závere nám vyšlo slnko ako malá odmena a pán kaplán bol tiež veľmi rád.

          Blíži sa Deň Zeme, a tak sa znova vrátime a budeme pomáhať. Pretože práca (ne)skutočne šľachtí

        • Ešte stále sa rozhoduješ, kam na strednú?

          7. 3. 2024

          Milí deviataci!

          ❓️Ešte stále sa rozhodujete, kam na strednú? Máme pre Vás super novinku. U nás môžete počas štúdia získať príspevok na vodičský preukaz až do výšky 1 000 €!🚗🛣🚦💶

          ❤️💚Okrem toho je u nás samozrejmosťou príjemné prostredie, individuálny prístup, ponuka rôznych certifikovaných kurzov a množstvo nezabudnuteľných zážitkov.🎊🎈🌍

          Aké sú podmienky pre získanie tohto benefitu?

          • dochádzka
          • priemer a prospech
          • správanie
          • vlastná aktivita žiaka
          • žiak nastúpi do 3-ročného učebného alebo 4-ročného študijného odboru v riadnom termíne, do denného prezenčného štúdia
        • Projekt iNOVEum

          29. 2. 2024

          Projekt iNOVEum už 7 rokov podporuje nápady mladých ľudí, stredoškolákov a vysokoškolákov z regiónu Spiš. Generálnym partnerom projektu je spoločnosť Nidec Global Appliance, odborným garantom Rozbehni sa! a hlavným partnerom Nadácia Pontis.Tento školský rok sme sa zapojili aj my a sme už v inkubátore s našimi dvoma biznis nápadmi. Projekty konzultujeme a pracujeme na nich so skvelým tímom.

        • Deň otvorených dverí

          29. 2. 2024

          V stredu 14. 2. sme na teoretickom a praktickom vyučovaní privítali žiakov 9. ročníkov z Maurerka Krompachy, zo Základnej školy Slovinky a zo Základná škola, Ul. Komenského 6, Spišské Vlachy. Deviataci mali u nás možnosť stať sa na jeden deň stredoškolákom. Prešli si postupne učebňami, teóriou aj praxou. Najviac ich oslovilo varenie, príprava nápojov, práca s evidenciou zamestnancov a výpočet mzdy v programe OLYMP, či 3D tlač, automatizácia a virtuálna realita.

          Nestihli ste náš deň otvorených dverí? Nevadí. Ak máte záujem prísť sa k nám pozrieť a niečo si aj prakticky vyskúšať, ozvite sa nám. Určite spolu niečo vymyslíme.

        • Pankuškové fašiangy

          19. 2. 2024

          V sobotu 10. 2. 2024 sa na Multifunkčnom ihrisku pod Okruhliskom konali Pankuškové fašiangy. Tejto akcie sme sa už tradične zúčastnili aj my. Naše šikovné majsterky si poriadne privstali, aby ste si aj v našom stánku mohli pochutnať na výborných pankuškách.

          Okrem toho ste mali u nás už tradične možnosť niečo zažiť. Tentokrát sme sa s vami podelili o náš najnovší prírastok - virtuálnu realitu, ktorú si návštevníci podujatia vychutnali dosýta.

           

          Veríme, že vás zaujali nielen okuliare s virtuálnou realitou, ktoré používajú naši žiaci na praxi.

        • Konferencia Re-power Your Future

          19. 2. 2024

          Záleží nám na budúcnosti, a preto sme sa rozhodli zapojiť sa do výzvy JA Slovensko, n.o. a zúčastniť sa konferencie Re-power Your Future.

          Slovensko sa dá meniť k lepšiemu. Kľúčom je mladá generácia. Hľadajme a rozvíjajme potenciál mladých ľudí na Slovensku. Odhaľme spolu nástroje, ktoré nám pomôžu rozvíjať silné stránky našich študentov vo vzdelávacom systéme. Inšpirujme sa príkladmi z praxe a pripravujme študentov pre život.

          A my pri tom nesmieme chýbať

        • Národná konferencia mládežníckych parlamentov a obecných rád mládeže v Trnave

          19. 2. 2024

          V dňoch 19. 01. - 23. 01. 2024 sa naši členovia školského a mládežníckeho parlamentu Soňa Lonská, Veronika Halčáková, III.CM a Marko Krupko, I.N zúčastnili Národnej konferencie mládežníckych parlamentov a obecných rád mládeže v Trnave. Cieľom konferencie bolo podporiť a motivovať tých, ktorí rozvíjajú svoju činnosť aj tých, ktorí plánujú vytvoriť vo svojom meste parlament. Vytvoriť obraz mládežníckeho parlamentu a rady mladých podľa očakávaní mladých ľudí, ponúknuť príklady dobrej praxe z fungovania parlamentov a rád mládeže. A taktiež nadviazať spolupráce s inými mládežníckymi parlamentmi. Potom pokračovali v školení s názvom Rozprávanie príbehov v interkultúrnom vzdelávaní, ktoré sa uskutočnilo v Kysaku. Školenie bolo zamerané na kritické myslenie, aký je rozdiel medzi príbehom a situáciou, čo je to menšina a aké menšiny boli v minulosti, tolerancia k inakosti, medzi kultúrne scitlivenie, potláčanie predsudkov. Cieľom stretnutia bolo nadobudnúť nové skúsenosti a poznatky.

        • Olympiáda v anglickom jazyku - okresné kolo

          7. 2. 2024

          V stredu 17. 1. 2024 sa v priestoroch Gymnázia na Javorovej ulici v Spišskej Novej Vsi stretli najlepší angličtinári v celom okrese. Našu školu reprezentoval maturant Patrik Jánošík zo IV. CM.

          Konkurencia bola silná, Paťovi sa však darilo úspešne prechádzať každým kolom s nadhľadom. Nakoniec mu s minimálnym bodovým rozdielom unikli víťazné stupienky a skončil na 4. mieste.

          Ďakujeme za reprezentáciu a želáme veľa ďalších úspechov nielen v angličtine.

        • Základný barmanský kurz

          23. 1. 2024

          Zaujíma vás barmanské umenie? Chcete získať medzinárodné platný certifikát? Pridajte sa k nám.

          V dňoch od 22. 4. 2024 - 25. 4. 2024 Základný barmanský kurz pod odborným vedením lektora SKBA. Po jeho absolvovaní získate okrem nových vedomosti a zručnosti v oblasti medzinárodne platný certifikát. Ak máte záujem, môžete sa prihlásiť u Bc. Janky Laciňákovej, ktorá vám podá bližšie informácie.

          Tešíme sa na spoluprácu.

        • UNICEF Škola priateľská k deťom

          23. 1. 2024

          V školskom roku 2023/2024 je naša škola súčasťou programu UNICEF Škola priateľská k deťom. Jedným z kritérií získania titulu je pripraviť vzdelávaciu aktivitu. Koordinátor pre školy Slovenskej nadácie pre UNICEF Filip Mroč realizoval vo štvrtok, 11. 1. 2024, takúto aktivitu spolu s našimi žiakmi, u nás v škole. Aktivita bola zameraná na predstavenie UNICEF, jej činnosti, realizovaných projektov a možností našej pomoci.

        • Pobytové školenia pre členov školských parlamentov SŠ v Košickom kraji

          8. 12. 2023

          Členovia nášho školského parlamentu Veronika a Marko strávili pár dní začiatkom októbra v ŠvP v Kysaku. Pobyt bol plný vzdelávania, interakcie a osobného rastu. Prvý deň začali speed datingom, ktorý poslúžil ako skvelý spôsob na naviazanie nových kontaktov. Následne sa predstavili školské parlamenty. Druhý deň bol zameraný na rozvoj prezentačných zručností a SWOT analýzu, kde spoznávali silné a slabé stránky, príležitosti aj ohrozenia školských parlamentov. Deň zakončili tvorbou akčných plánov. Tretí deň venovali diskusii o koordinátoroch. Všetky získané vedomosti a zručnosti použijú v praxi v našom školskom parlamente.