• Olympiáda v anglickom jazyku - okresné kolo

          7. 2. 2024

          V stredu 17. 1. 2024 sa v priestoroch Gymnázia na Javorovej ulici v Spišskej Novej Vsi stretli najlepší angličtinári v celom okrese. Našu školu reprezentoval maturant Patrik Jánošík zo IV. CM.

          Konkurencia bola silná, Paťovi sa však darilo úspešne prechádzať každým kolom s nadhľadom. Nakoniec mu s minimálnym bodovým rozdielom unikli víťazné stupienky a skončil na 4. mieste.

          Ďakujeme za reprezentáciu a želáme veľa ďalších úspechov nielen v angličtine.

        • Základný barmanský kurz

          23. 1. 2024

          Zaujíma vás barmanské umenie? Chcete získať medzinárodné platný certifikát? Pridajte sa k nám.

          V dňoch od 22. 4. 2024 - 25. 4. 2024 Základný barmanský kurz pod odborným vedením lektora SKBA. Po jeho absolvovaní získate okrem nových vedomosti a zručnosti v oblasti medzinárodne platný certifikát. Ak máte záujem, môžete sa prihlásiť u Bc. Janky Laciňákovej, ktorá vám podá bližšie informácie.

          Tešíme sa na spoluprácu.

        • UNICEF Škola priateľská k deťom

          23. 1. 2024

          V školskom roku 2023/2024 je naša škola súčasťou programu UNICEF Škola priateľská k deťom. Jedným z kritérií získania titulu je pripraviť vzdelávaciu aktivitu. Koordinátor pre školy Slovenskej nadácie pre UNICEF Filip Mroč realizoval vo štvrtok, 11. 1. 2024, takúto aktivitu spolu s našimi žiakmi, u nás v škole. Aktivita bola zameraná na predstavenie UNICEF, jej činnosti, realizovaných projektov a možností našej pomoci.

        • Pobytové školenia pre členov školských parlamentov SŠ v Košickom kraji

          8. 12. 2023

          Členovia nášho školského parlamentu Veronika a Marko strávili pár dní začiatkom októbra v ŠvP v Kysaku. Pobyt bol plný vzdelávania, interakcie a osobného rastu. Prvý deň začali speed datingom, ktorý poslúžil ako skvelý spôsob na naviazanie nových kontaktov. Následne sa predstavili školské parlamenty. Druhý deň bol zameraný na rozvoj prezentačných zručností a SWOT analýzu, kde spoznávali silné a slabé stránky, príležitosti aj ohrozenia školských parlamentov. Deň zakončili tvorbou akčných plánov. Tretí deň venovali diskusii o koordinátoroch. Všetky získané vedomosti a zručnosti použijú v praxi v našom školskom parlamente.

        • Mikuláš na SSŠ EDURAM

          8. 12. 2023

          Tradície osláv na Sv. Mikuláša sú rôzne od krajiny ku krajine, u nás Mikuláša vždy sprevádzal čert, ktorý vyzvedal, či deti počas roka nerobili neplechu, aby im mohol do vrecka hodiť... No predsa trochu čierneho uhlia, alebo zemiakov. Dnes Mikuláš so svojimi pomocníkmi navštívil aj našu školu, na teoretickom aj praktickom vyučovaní a prekvapil žiakov sladkosťami. Potešil aj žiakov ZŠ Zemanská Krompachy, Denný stacionár – denné centrum seniorov Mesto Krompachy - oficiálna stránka, pána kaplána a mnohých ďalších pri svojom putovaní mestom.

          V ušiach nám znelo: “Mikulášku, dobrý strýčku, modlím sa ti modlitbičku, zlož tú svoju plnú tašku, daj nám darov, svojich trošku, či koníčka medového, či koláčka makového, veď ty strýčku Mikuláš, mnoho dobrých darov máš...”

        • Šprincove Krompachy

          15. 12. 2023

          Posledný novembrový deň bol v Krompachoch venovaný Mikulášovi Šprincovi, rodákovi, spisovateľovi, osobnosti Katolíckej moderny, podľa ktorého je pomenovaná súťaž v prednese poézie a prózy - Šprincove Krompachy. 20. ročník tejto súťaže organizovalo Mesto Krompachy - oficiálna stránka v spolupráci s Maticou slovenskou a Rímskokatolíckym farským úradom v Krompachoch, pri príležitosti nedožitých 109 rokov nášho rodáka. Tohto významného podujatia sa zúčastňujú nielen miestne základné a stredné školy, ale aj žiaci zo širokého okolia. Tento rok sa symbolicky prihlásilo 109 súťažiacich. Ocenenie víťazov prebehlo v Dome kultúry. Našu školu reprezentoval Samuel Kandrik, ktorý získal v kategórii poézia 2. miesto, dostal diplom a vecnú cenu, k čomu mu srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

        • Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku

          5. 12. 2023

          Naši žiaci sa nezapájajú len do odborných súťaží, ale skúšajú šťastie a preverujú si svoje znalosti aj v jazykových súťažiach.

          30. 11. sa u nás konalo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku, v ktorom si zmerali sily žiaci rôznych odborov a ročníkov. Medzi najlepšími sa však neumiestnili iba tí najstarší, výborne dopadli aj niektorí prváci.

          Blahoželáme nášmu maturantovi Patrikovi Jánošíkovi zo IV.CM k víťazstvu a držíme mu palce na okresnom kole v januári.

        • Základný kurz Barista

          1. 12. 2023

          Dňa 27.11.2023 a 28.11.2023 žiaci SSŠ EDURAM odboru čašník, servírka a marketing úspešne absolvovali „Základný kurz Barista“ pod odborným vedením lektora v zastúpení: Romana Jurka.

          Roman Jurko zároveň patrí medzi prvých absolventov našej školy v Gastro odbore čašník, servírka. Veľmi nás teší, že naši absolventi sa rozvíjajú v odbore, ktorý u nás vyštudovali a svoje vedomosti a zručnosti posúvajú ďalej našim súčasným žiakom.

          Hlavným Garantom je Michal Křížka – barista SCAE 1. a 2. level, tréner Cafe Art, Kaffe Křížka, Coffee Niro.

          Okrem pestovania kávy, spracovania kávy, prípravy esspressa, prípravy capuccinna, študenti absolvovali aj praženie kávy a cupping káv. Absolventi kurzu získali medzinárodný cerfifikát.

          V popoludňajších hodinách absolvovali „Kurz Barista“ aj niektorí naši kolegovia.

          Romanovi Jurkovi aj touto cestou chceme srdečne poďakovať. Okrem základných zručností nám odovzdal svoje skúsenosti, ktoré nadobudol na plantážach v Brazílii tento rok v lete.

        • Deň študentstva

          28. 11. 2023

          Počas roka slávime rozličné dni, Svetový deň mieru, Medzinárodný deň žien, detí, Deň Zeme... a 17. november patrí študentom, je jedným z najvýznamnejších štátnych dní, aké si v našej spoločnosti pripomíname. Nebol vybraný náhodne, predchádzali mu dve udalosti. Na jeseň 1939 študenti prejavili svoju nespokojnosť s totalitným režimom, potom čo došlo ku okupácií vtedajšieho územia Protektorátu Čechy a Morava nemeckými vojskami. To viedlo k demonštrácií, pri ktorej zomrel študent Ján Opletal. Druhá dôležitá udalosť je 17. november 1989. Znamenal začiatok konca totality a jeho prevrat v demokratickú spoločnosť. Ľudia na námestiach štrngali kľúčmi. Nenásilná zmena dostala pomenovanie „nežná“ alebo „zamatová“ revolúcia. Tieto udalosti sme si pripomenuli kvízom a prezentáciou. Zároveň sme si Deň študentstva spojili s imatrikuláciou prvákov.

        • Prednáška na tému SOFT SKIILS

          23. 11. 2023

          Paretovo pravidlo hovorí o tom, že 80% ľudí je priemerných a 20% ľudí je, nejakým spôsobom odlišných od priemeru. Zaujímavé je ale to, že rozhodnutie, do ktorej skupiny budeme patriť, nemôže urobiť nik iný, len my sami.

          A toto rozhodnutie robíme každý deň.

          Žiaci IV. CM absolvovali krátku prednášku na tému SOFT SKIILS. Pán Vladimír Novotný predstavil projekt pre žiakov končiacich ročníkov. Témy projektu ako time management, obchodná a jednoduchá psychológia, tvorba formálnych a neformálnych vzťahov, základy finančnej gramotnosti, praktické porovnanie zamestnania a podnikania, ale aj mnoho ďalších zručností mladých ľudí vstupujúcich na trh práce, ktoré budú môcť na školeniach rozvinúť, žiakov nadchli a mnohí z nich sa do tohto projektu zapísali. Výsledkom vzdelávania bude nielen získanie certifikátu, ale predovšetkým osobnostný rast každého žiaka.

        • Ocenenie žiakov stredných škôl KSK

          23. 11. 2023

          Pri príležitosti Dňa študentov boli včera v historickej budove Východoslovenského múzea v Košiciach oceňovaní najtalentovanejší a najúspešnejší žiaci zo všetkých stredných škôl v Košickom kraji.

          Sme nesmierne radi, že aj napriek náročnému obdobiu a komplikáciám na začiatku tohto školského roka sa naši žiaci aktívne zapájajú do života školy a svojou vlastnou iniciatívou ju naďalej zveľaďujú.

          Hoci medzi ocenenými bolo iba pár žiakov zo súkromných škôl, na ceremónii sme sa hrdo vynímali.

          Milá Soňa Lonská, ďakujeme za všetko a úprimne ti blahoželáme k oceneniu.

          Aj naďalej sa budeme snažiť aktívne sa podieľať na rôznych aktivitách, pretože aj takto dokazujeme, že naša škola má svoje opodstatnenie.

        • PROFESIA DAYS V KOŠICIACH

          18. 11. 2023

          15.11.2023 deň najväčšieho festivalu príležitostí s atraktívnym programom je za nami. Každý si tam našiel niečo pre seba.

          V panelových diskusiách sa so svojimi netradičnými témami opäť prihlásili rôzni spíkri a diskutéri.

          V Skill Labe a Skill session predstavili zaujímavé workshopy, prednášky, ale aj kompletné profesijné poradenstvo. Našich žiakov oslovili najmä praktické ukážky, workshop o umelej inteligencii a tiež možnosť precvičiť si svoju angličtinu pri rozhovoroch s vystavovateľmi.

          S ponukou práce sa predstavilo viac ako 70 vystavovateľov - TOP zamestnávateľov na Slovensku.

        • Kvapka krvi

          7. 11. 2023

          Bezpríspevkové darovanie krvi "Kvapka krvi" organizujeme pravidelne a v tejto tradícii pokračujeme aj v nových priestoroch.

          6.11.2023 sme sa všetci potešili veľkému záujmu. Už tradične darovali krv náš pán riaditeľ, kolegovia, ale aj žiaci. Privítali sme tiež žiakov z Gymnázium Krompachy spolu s pani zástupkyňou riaditeľky školy. Krv prišli darovať aj zamestnanci Mesto Krompachy - oficiálna stránka a tiež aj verejnosť. Dohromady sme privítali 45 darcov, za čo sme nesmierne vďační.

          Ďakujeme, že spolu s nami zachraňuje životy.

        • Exkurzia EUROCUP 2023 Prešov

          5. 11. 2023

          Dňa 25.10.2023 boli žiaci I. B triedy spolu s Bc. Jankou Laciňákovou na exkurzii v Prešove. Na hotelovej akadémii sa konal 28. ročník medzinárodnej súťaže pre mladých barmanov EUROCUP 2023, ktorý po piatykrát otvoril priestor aj pre mladých baristov.

          Príjemným osviežením súťaže bolo tiež implementovanie prvého ročníka súťaže prípravy slávnostných tabúľ na tému „Cesta okolo sveta“.

          Okrem juniorskej barmanskej súťaže sme mali možnosť vidieť slávnostné tabule, alternatívny spôsob prípravy kávy - chemex, absolvovali sme mali workshop o káve.

          Príjemným prekvapením pre nás bolo, že naša absolventka Mária Šmídová bola tentokrát na súťaži v hodnotiacej komisii. Sme hrdí na jej profesionálny rozvoj.

          Naša škola sa z technických dôvodov súťaže v tomto školskom roku nezúčastnila.

        • Exkurzia 3D EXPO

          4. 11. 2023

          Dňa 19. 10. – 20. 10. 2023 sa naši žiaci zúčastnili 3D EXPO Bratislava v sprievode pedagogických zamestnancov. Počas tejto exkurzie si žiaci mohli prehliadnuť naše hlavne mesto a rôzne pamiatky, ktoré ponúka. Prioritnou udalosťou bola výstava 3D technológii na Slovensku. Na tejto výstave si žiaci mohli prehliadnuť najnovšie technológie v oblasti 3D tlače. Žiaci mali možnosť vidieť realizáciu 3D skenovania, ktorá sa v dnešnej dobe veľmi používa. Najväčší záujem u žiakov bol o využívanie reverzného inžinierstva pre vytváranie rôznych strojárskych súčiastok alebo komponentov pre automobily. Ďalšou zaujímavosťou bola ukážka stredných škôl, ktoré nám ukázali svoje projekty pomocou 3D tlače. Na výstave boli zaujímavé prednášky k tejto tematike.

        • Exkurzia Catering All Inclusive s.r.o. Krompachy

          5. 11. 2023

          Dňa 18.októbra sme sa so žiakmi odboru kuchár a odboru čašník zúčastnili exkurzie.

          Navštívili sme výrobné priestory spoločnosti Catering All Inclusive s.r.o. v Krompachoch, ktorej názov hovorí sám za seba. Majiteľ nám ukázal dispozičné riešenie a vybavenie v každej časti. Žiaci tak mohli prepojiť svoje získané vedomosti a "skontrolovať" ako to je v skutočnosti. Samozrejme VŠETKO ukážkovo sedelo 🙂

          Tešíme sa na ďalšie stretnutie, na ktorom si niečo dobré uvaríme😋

          Mgr.Katarína Homová

        • Okresné kolo v bedmintone

          5. 11. 2023

          Kým jedna partia čistila okolie a prírodu v meste v rámci ErasmusDays, druhá partia sa potila s raketou v ruke na okresnom kole v bedmintone na palubovke SOŠ ekonomickej v Spišskej Novej Vsi. Ako kompenzácia za nedvihnutie víťazného pohára nad hlavu nám musel tentokrát postačiť pohár horúcej čokolády v miestnej čokoládovni. Všetkým zúčastneným ďakujeme za reprezentáciu školy

      • Gastro - praktické záverečné skúšky
        • Gastro - praktické záverečné skúšky

          21. 6. 2023

          Dňa 19.06.2023 sa realizovala praktická časť záverečnej skúšky v Gastro odboroch. Študenti v odbore čašník servírka pripravovali a obhajovali slávnostnú tabuľu a prezentovali jednotlivé zručnosti. V odbore kuchár pripravili kompletné menu, servírovali jednotlivé pokrmy a obhajovali svoje zručnosti. Všetci  úspešne absolvovali praktickú časť ZS. Srdečne im blahoželáme a prajeme veľa úspechov.

          MOV: Bc. Janka Laciňáková, Bc. Alžbeta Holická