• Medzinárodný deň boja proti fašizmu a antisemitizmu
        • Medzinárodný deň boja proti fašizmu a antisemitizmu

          10. 11. 2022

          Dnes 9. novembra si pripomíname Medzinárodný deň boja proti fašizmu a antisemitizmu.

          Tento deň boja proti fašizmu a antisemitizmu je spomienkou na obete Krištáľovej noci v Nemecku. V noci z 9. na 10. novembra 1938 nacisti zorganizovali protižidovský pogrom, pri ktorom horeli synagógy a židovské domy, byty a obchod boli zničené. Násilie si vyžiadalo približne sto mŕtvych, asi 30 tisíc židov bolo odvlečených do koncentračných táborov.

          Jedným z takýchto táborov bol aj Koncentračný tábor Dachau , ktorý ležal asi 20 kilometrov severne od Mníchova. Historické momenty z tohto strašného miesta, ktoré prinieslo jedno najhorších masových vyvražďovaní v Európe je čiernou škvrnou v histórii ľudstva. Na hodine anglického jazyka sme si po anglicky pozreli dokukment o tomto mieste a veciach ktoré sa tam konali spolu so žiakmi 3.CM. Na úvod hodiny sme zapálili sviečku na počesť všetkým obetiam fašizmu následne pozreli dokument, po ktorom sme na túto tému viedli diskusiu.

          Vidieť a hovoriť o týchto veciach je ťažké, ale potrebné aby sa na podobné hrôzy nikdy nezabudlo.

      • Divadelné predstavenie
        • Divadelné predstavenie

          13. 10. 2022

          Do fotogalérie bol pridaný nový album Divadelné predstavenie.

          V pondelok, 10. 10. 2022 sme sa rámci vyučovania v Dome kultúry v Krompachoch zúčastnili divadelného predstavenia. Sherlock Holmes a záhada rodu Baskerville - desivo štekajúca komédia Pes Baskervillský je Holmesov najznámejší a najzáhadnejší prípad. Avšak i "desivo - štekajúce" môže byť zábavné. Pozývame Vás do divadla na skvelú komédiu s dávkou strachu. Mestské divadlo ACTORES Rožňava uvádza komédiu Sherlock Holmes a záhada rodu Baskerville na motívy diela Sira Arthura Conana Doyla „DESIVO ŠTEKAJÚCA KRIMINÁLNA KOMÉDIA“ Autor románu Sir Arthur Conan Doyle postupne vykresľuje desivú atmosféru slatín a oboznamuje nás s legendou rodu Baskerville, ktorý je prenasledovaný pekelným psom. Naši vyšetrovatelia sa snažia odhaliť klamstvá a uniknúť tak zavádzajúcim sieťam stôp. Hra prevlekov a nasadzovania si masiek naznačuje, že i „desivo – štekajúce“ môže byť komické. A predsa! Kto je vrah? Preklad: Petra Bangóová Úprava a réžia: Tatiana Masníková Kostýmy: Tatiana Masníková a Ildikó Dudorová Hrajú: Róbert Kobezda Lucia Hrašková Attila Bocsárszky www.actores.sk

          Mgr. Slavomíra Kurillová Hubinská

      • Profesia days
        • Profesia days

          13. 10. 2022

          Do fotogalérie bol pridaný nový album Profesia days.

          Dňa 6.októbra 2022 sme vymenili školské lavice za sedadlá vo vlaku a odcestovali sme z Krompách do Košíc so žiakmi IV.CM, I.N a II. N. Navštívili sme výstavu Profesia days v Kulturparku. Boli tam vystavovatelia z rôznych pracovných oblastí. Predstavili voľné pracovné miesta. Vysvetlili konkrétne požiadavky na budúceho zamestnanca. Naši žiaci si tak urobili predstavu o budúcom zamestnaní a podmienkach, ktoré by mali spĺňať.

          Mgr. Slavomíra Kurillová Hubinská

      • Svetový deň cestovného ruchu 27.9.2022
        • Svetový deň cestovného ruchu 27.9.2022

          12. 10. 2022

          Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň cestovného ruchu 27.9.2022.

          Dňa 27.9.2022 sme pri príležitosti Svetového dňa cestovného ruchu navštívili so žiakmi IV.CM a II.N Spišskú Novú Ves ,kde sme sa zúčastnili prehliadky mesta, ktorú organizovala Hotelová akadémia v Spišskej Novej Vsi pod názvom Potulky s hotelákmi. Sprievodkyne nás previedli po historických pamiatkach mesta : Divadlo Reduta , Provinčný dom , Radnica ,Rímskokatolícky farský kostol Nanebovzatia Panny Márie. Vystúpili sme na najvyššiu kostolnú vežu na Slovensku merajúcu 87m , kde žiaci museli prekonať 155 schodov. Odmenu im boli krásne výhľady z výšky 40m . Pri výstupe žiaci videli vo zvonici 5 zvonov z ktorých najstarší je z roku 1486 a najväčší váži až 5 ton. Tiež sme videli elektrický stroj , ktorý riadi všetkých 7 ciferníkov nachádzajúcich sa na kostole. Dozvedeli sme sa, že práve kôli počtu ciferníkov na kostolnej veži sa o Spišiakoch hovorí „ šľepí spišaci“.

          Ing. Zuzana Kubíková

      • Slávnostné otvorenie školského roka 2022/2023
        • Slávnostné otvorenie školského roka 2022/2023

          5. 9. 2022

          Hneď po vypočutí hymny SR pán riaditeľ Ing. Ladislav Maturkanič už tradične svojim príhovorom otvoril nový školský rok 2022/2023. Zaprial žiakom, rodičom a zamestnancom veľa úspechov, aby boli všetci na konci školského roka spokojní nielen s dosiahnutými výsledkami, ale aj s celou svojou prácou, ktorá prinesie bohaté ovocie.

          Škola rodinného typu je veľmi dobrá myšlienka, za ktorou by malo stáť úsilie všetkých, aby sme sa v škole cítili dobre, venovali sa naplno vzelávaniu. Vytvorenie priaznivej atmosféry však nie je možné bez vzájomného rešpektu a dodžiavania pravidiel.

           

          Do fotogalérie bol pridaný nový album Slávnostné otvorenie školského roka 2022/2023.

      • Otvorenie školského roka 2022/2023
        • Otvorenie školského roka 2022/2023

          31. 8. 2022

          Vážení rodičia, milí žiaci,

          dni prázdnin sa pomaly krátia a nás opäť čaká spoločné stretávanie sa v škole.

          Veríme, že ste načerpali sily do školského roka 2022/2023, ktorý spoločne otvoríme

          5.9.2022 o 9:00 hod.

          pred budovou školy na Maurerovej ulici v Krompachoch.

          V prípade nepriaznivého počasia sa stretneme vo vnútorných priestoroch školy.

          teší sa na vás kolektív zamestnancov SSŠ EDURAM

      • Poznávací zájazd – Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva, Liptovská Mara
        • Poznávací zájazd – Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva, Liptovská Mara

          29. 6. 2022

          Dňa 28.06.2022 som so súhlasom riaditeľa SSŠ EDURAM Krompachy, bola so žiakmi II.B triedy a Ing. Jurajom Jánošíkom na poznávacom zájazde v Liptovskom Mikuláši. Našou prvou zástavkou bola priehrada Liptovská Mara. Liptovská Mara je vodné dielo na strednom Liptove na Slovensku, pri Liptovskom Mikuláši. Je súčasťou systému Vážskej kaskády. Dielo bolo vybudované v rokoch 1969 -1975. Pri výstavbe bolo zaplavených 13 obci, z toho 12 úplne, ( Černice, Demčín, Liptovská Mara, Liptovská Sielnica, Nižné Dechtáre, Paludza, Parižovce, Ráztoky, Sestrč, Sokolčie, Vrbie, Vyšné Dechtáre) Liptovský Trnovec a Bukovina. Tým že sme mali pekné počasie, bol krásny výhľad na okolitú prírodu, Choč, Nízke Tatry aj Demänovskú dolinu.

          Našou druhou zástavkou bolo Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva. Múzeum vzniklo v roku 1930 ako spolkové múzeum pod názvom Múzeum slovenského krasu. Od svojho založenia zhromažďovalo nielen zbierky prírodovedné a speleologické, ale aj etnografické, historické, archeologické ... V prvom období pôsobenia osobitnú pozornosť venovalo hlavne jaskyniarstvu na Slovensku., neskôr rozšírilo svoju činnosť aj na oblasť ochrany prírody Slovenska.

          Múzeum sídli v historickej budove bývalého jezuitského kláštora z druhej polovice 18. storočia, ktorá bola komplexne zrekonštruovaná v rámci projektu spolufinancovaného z Európskeho fondu pre regionálny rozvoj. Súčasťou budovy je aj rozhľadňa , ktorá ponúka pohľad na panorámu Západných Tatier, Nízkych Tatier, Veľkej Fatry, Chočských vrchov a tiež na miesto Liptovský Mikuláš a jeho okolie.

          Bol to nezabudnuteľný deň, plný zážitkov. Účasť na poznávacom zájazde prispela, kladnému vzťahu k prírode, k pohybu na čerstvom vzduchu a upevneniu zdravia, spoznávaniu histórie Slovenska, ako aj upevneniu vzťahov učiteľ žiak a medzi žiakmi navzájom.

          Bc. Janka Laciňáková

          Do fotogalérie bol pridaný nový album Poznávací zájazd – Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva, Liptovská Mara.

      • Darovanie krvi v SSŠ EDURAM
        • Darovanie krvi v SSŠ EDURAM

          28. 6. 2022

          🩸🩸🩸Hematologicko-transfúzne oddelenie nemocnice Levoča 🩸🩸🩸ďakuje darcom krvi, ktorí sa 28. júna 2022 zúčastnili darovania v priestoroch našej školy. Do akcie sa zapojili aj pedagogickí zamestnanci a bývalí žiaci našej školy. Pomohli tak zdravotníkom doplniť zásoby krvi pred letnými dovolenkami. Sme nesmierne radi, že sme mohli znovu poskytnúť naše priestory na takúto vec, keďže počas pandemických opatrení nebolo možné realizovať pravidelné odbery krvi. 💓

          Mgr. Slavomíra Kurillová Hubinská

          Do fotogalérie bol pridaný nový album Darovanie krvi v SSŠ EDURAM.

      • Predĺženie platnosti ISIC
        • Predĺženie platnosti ISIC

          22. 6. 2022

          Milí študenti!

          Aby ste mohli aj v ďalšom školskom roku využívať svoj Preukaz žiaka ISIC/EURO<2 na všetky zľavy a výhody doma a v zahraničí, je potrebné predĺžiť jeho platnosť.

          Zakúpte si známku ISIC v hodnote 10€ na www.objednaj-preukaz.sk. Pokiaľ tak spravíte ešte tento týždeň, môžete si zvoliť možnosť doručenia na školu a ušetriť na poštovnom.

          V prípade, že si známku objednáte neskôr, počas nasledujúcich týždňov (od 27.6.), známka vám bude doručená domov s kuriérskym poplatkom 3€.

          Objednajte si známku teraz a už budúci týždeň si ju môžete vyzdvihnúť na škole.

      • Darovanie krvi v SSŠ EDURAM 28.6.2022
        • Darovanie krvi v SSŠ EDURAM 28.6.2022

          19. 6. 2022

          Príďte darovať krv a doplniť jej zásoby pred letnými dovolenkami.

          Hematologicko-transfúzne oddelenie nemocnice Levoča pozýva širokú verejnosť na darovanie krvi v utorok 28. júna 2022 od 8. do 10.30 hod. v priestoroch Súkromnej strednej školy Eduram Krompachy (pri mestskej plavárni).

          Pomôžte zdravotníkom doplniť zásoby krvi pred letnými dovolenkami.

          Ďakujeme, že túto informáciu sprostredkujete všetkým potenciálnym darcom, ktorých poznáte.

          Zdroj: https://www.krompachy.sk/clanok/6473/darovanie-krvi-v-krompachoch-28-juna-2022.html#articleRead

      • Exkurzia Kariéra EXPO Košice
        • Exkurzia Kariéra EXPO Košice

          9. 6. 2022

          Po pandémii sa trh práce pomaly zobúdza. Dňa  8. júna 2022 sa žiaci II.CM triedy zúčastnili  veľtrhu pracovných príležitostí Kariéra EXPO v Košiciach, kde sa predstavilo viac ako 60 zamestnávateľov. Počas celého dňa čerpali inšpiráciu prostredníctvom zaujímavých prednášok spíkrov a influencerov, mohli si  otestovať svoje jazykové a IT zručnosti, ako aj vyskúšať pracovný pohovor naživo. Žiakov zaujali aj spoločnosti prezentujúce počítačové výstupy formou simulovaných jázd a možnosti štúdia na vysokej škole. Tiež mali možnosť analyzovať marketingovú prípravu podujatia a komunikačné zručnosti.

          Ing. Alžbeta Zumriková

           

          Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia Kariéra EXPO Košice.

      • Prijímacie skúšky - II. kolo
        • Prijímacie skúšky - II. kolo

          27. 5. 2022

          27.5Riaditeľ  Súkromnej spojenej školy EDURAM ako príslušný správny orgán  podľa §66 ods. 7 zákona 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov a po prerokovaní v pedagogickej rade dňa 12.05.2022

          povoľuje konanie

          II. kola prijímacích skúšok

          na nenaplnený počet miest pre žiakov, ktorých možno prijať do tried 1. ročníka.

           

          4. ročné študijné odbory                                                                  počet voľných miest

          • 6405 K pracovník marketingu                                                                                   1
          • 2697 K mechanik elektrotechnik                                                                               2

           

           

          3. ročné učebné odbory                                                                    počet voľných miest

          • 6444 H čašník, servírka                                                                                          1
          • 6445 H kuchár                                                                                                         1
          • 2683 H 11 elektromechanik – silnoprúdová technika                                              5

           

          2. ročné učebné odbory                                                                    počet voľných miest

          • 3161 F praktická žena                                                                                               11
          • 3686 F stavebná výroba                                                                                             0
          • 2478 F strojárska výroba                                                                                          21

          II. kola prijímacích skúšok

          na nenaplnený počet miest pre žiakov, ktorých možno prijať do tried 1. ročníka Súkromného odborného učilišťa EDURAM.

           

          3. ročné učebné odbory                                                                     počet voľných miest

          • 6491 G 01 obchodná prevádzka – práca pri príprave jedál                                      12
          • 3686 G 03 stavebná výroba – murárske práce                                                           7

          Odôvodnenie: Riaditeľ školy na základe nenaplneného počtu žiakov v jednotlivých odboroch povoľuje konanie 2. kola prijímacích skúšok.

          Poučenie.: Proti tomuto rozhodnutiu možno podať žiadosť o preskúmanie rozhodnutia do 15 dní odo dňa doručenia zriaďovateľa EDURAM prostredníctvom riaditeľa školy.

           

          V Krompachoch, 27.5.2022

          Ing. Ladislav Maturkanič

          riaditeľ školy 

      • Exkurzia Tokaj 19.5.2022
        • Exkurzia Tokaj 19.5.2022

          26. 5. 2022

          Tokajská oblasť je najmenšia a súčasne najatraktívnejšia vinohradnícka oblasť Slovenska. Tradičná technológia výroby s využitím ušľachtilej plesne Botrytis cinerea, poskytuje tomuto vínu neopakovateľný charakter a vlastnosti. Žiaci Gastro odborov a Marketingu sa 19.05.2022 zúčastnili exkurzie v tokajskej oblasti, vo Viničkách. V rámci exkurzie sme mali možnosť ochutnať odrodové vína Furmint, Lipovinu, Muškát žltý, samorodné Tokajské vína, aj Tokajský výber - troj až šesť putńový . Spoločne sme absolvovali zážitkové vyučovanie. Pán Bodnár nám poskytol skvelý výklad o histórii, pestovaní, výrobe vín v Tokajskej oblasti, správnej degustácií. 
          Okrem toho sme sa zastavili aj v Malej Tŕni na vyhliadkovej veži vo vinohradoch. Uprostred viníc malebnej obce Malá Tŕňa v tokajskej vinohradníckej oblasti vyrástla v roku 2015 zaujímavá 12 m vysoká turistická rozhľadňa, ktorá už z diaľky zaujme svojím nevšedným architektonickým riešením – má totiž tvar vínneho suda. Jej vyhliadková plošina poskytuje krásne pohľady na tokajský región predstavujúci jednu z najmenších, avšak najvýznamnejších vinárskych oblastí Slovenska. Návštevníkom je k dispozícii aj ďalekohľad a informačné tabuľky s popismi panorámy, vďaka ktorým vystúpivší presne vedia, čo na obzore pozorujú. Vyhliadková veža je v noci veľmi vkusne osvetlená. Prístup k nej je z obcí Malá Tŕňa či Černochov.

          Bc. Janka Laciňáková

           

          Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia Tokaj 19.5.2022.

      • Jarná školská brigáda
        • Jarná školská brigáda

          20. 5. 2022

          Dňa 8. apríla 2022 sa konala školská brigáda, ktorej sa zúčastnili naši učitelia a žiaci. Keďže je už jar a začínajú sa jarné práce, tak ani my sme nezaháľali a usilovne sa pustili do práce. Našou náplňou práce bolo čistenie okolia školy, čím sme trošičku prispeli k záchrane našej planéty. Do práce sa pustili aj naši učitelia, čím ukázali že im budúcnosť našej planéty nie je ľahostajná. Počas tejto školskej brigády sa vyzbieralo niekoľko vriec odpadu a tak sme s dobrým pocitom odchádzali zo školy, že sme aspoň malým dielom pomohli našej planéte.

          Tatiana Bukšárová, II.N

           

          Do fotogalérie bol pridaný nový album Jarná školská brigáda.

      • OŽAZ
        • OŽAZ

          18. 5. 2022

          Do fotogalérie bol pridaný nový album OŽAZ.

          Dňa 16.5.2022 sa konalo účelové cvičenie a kurz ochrany života a zdravia. Pešou turistikou sme sa presunuli do pekného prostredia chatovej osady Relax Plejsy v Krompachoch, kde sme strávili doobedie rôznými aktivitami.

      • Školské turnaje
        • Školské turnaje

          11. 5. 2022

          SofiaV pondelok 9.5.2022 sa v našej škole konali turnaje vo futbale a stolnom tenise. Veľmi napínavý priebeh plný emócií sa skončil s výsledkami:

          Futbal:

          1. miesto: II.CM
          2. miesto: III.CM
          3. miesto: II.B 

          Stolný tenis:

          1. miesto: Soňa Lonská (I.CM)
          2. miesto: Sofia Kollárová (III.CM)
          3. miesto: Miriama Kaščáková (I.B)

          Do fotogalérie bol pridaný nový album Školské turnaje.

      • Deň Európy 6.5.2022
        • Deň Európy 6.5.2022

          11. 5. 2022

          Dňa 6.5.2022 sa v okolí Košického kina Úsmev konal ďalší ročník Dňa Európy. Hlavným sloganom tohtoročného podujatia bolo „ Tvoríme budúcnosť spoločne “. V prvej časti programu sme si prešli „ Európsku dedinku “ kde študentov čakalo plno sprievodných súťaži a aktivít o činnosti Európskeho parlamentu, Európskej komisie, Iuventy a mnohých ďalších partnerov. V druhej časti programu bola pre študentov pripravená prednáška so slovenským Fact-checkerom a novinárom Róbertom Barcom, diskusia s inšpiratívnymi hosťami ako Marek Mach ( mladí aktivista a zakladateľ Mladí, o.z.), Zuzana Hozlárová ( občianska aktivistka, ktorá zastupuje Slovensko v rámci Konferencie o budúcnosti Európy) a poslanej Európskeho parlamentu Ivan Štefanec. Moderátorom programového bloku ako aj celého Dňa Európy bol Jano Gordulič, známy slovenský komik, ktorý svojim humorom a rečou mladých študentom priblížil aktivity Európskeho parlamentu a diakutované témy. Na záver chceme poďakovať zúčastneným žiakom ( I.CM + výber z ostatných tried) za vzornú reprezentáciu školy a zapojenie sa do aktivít.

          Mgr. Lukáš Harman

          Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň Európy 6.5.2022.

        • Svetový deň zdravia 2022

          12. 4. 2022

          Pri príležitosti založenia Svetovej zdravotníckej organizácie World Health Organization (WHO) 7. apríla každoročne prebieha SVETOVÝ DEŇ ZDRAVIA, kedy sa WHO snaží upriamiť pozornosť na vybrané kľúčové priority verejného zdravia.

          Tohtoročným heslom SVETOVÉHO DŇA ZDRAVIA je slogan

          ,,Naša planéta – naše zdravie“.

          Pri tejto príležitosti si žiaci II.CM triedy v rámci odborného výcviku pripravili prezentácie a referáty súvisiace so zdravím našej planéty.

          Viac ako 90 % ľudí dýcha nezdravý vzduch, plasty sa nachádzajú na dne oceánov, na vrcholkoch hôr a dostali sa aj do potravinového reťazca. WHO odhaduje, že viac než 13 miliónov úmrtí na celom svete je každoročne spôsobených ekologickými príčinami, ktorým možno predchádzať.

          Vitalita spoločnosti, psychická pohoda a pocit šťastia sú znaky zmysluplnejšieho a udržateľnejšieho spôsobu života. Dobrým vzorom sú krajiny, ktoré stoja v čele rebríčka šťastných krajín sveta tým, že kladú dôraz na starostlivosť o zdravie obyvateľstva a vytvárajú podmienky tak, aby všetci mohli žiť lepší život.

           

          Uprostred pandémie, znečistenej planéty, pribúdajúcich chorôb, ako je rakovina, astma, srdcové choroby, na Svetový deň zdravia 2022 zameria WHO globálnu pozornosť na naliehavé opatrenia potrebné na udržanie zdravia ľudí a planéty a podporí hnutie za vytváranie spoločností - zameraný na pohodu. 

      • Lyžiarsky kurz
        • Lyžiarsky kurz

          27. 4. 2022

          V dňoch 7. - 11.2.2022 sa v rekreačnom stredisku Plejsy konal lyžiarsky kurz žiakov z II.CM a II.B. Kurz prebiehal s dennou dochádzkou. Žiaci mali možnosť vyskúšať si aj základy snowboardingu, čo sa im veľmi páčilo. Po piatich dňoch kurzu sa aj z úplných začiatočníkov stali lyžiari.

          Do fotogalérie bol pridaný nový album Lyžiarsky kurz.